Fotogalerija

Bio vrt Dječjeg vrtića Smokvica

Naš trajni projekt s kojim smo započeli 2009. godine u Pojatnom. U projekt su od početka uključeni zaposleni, djeca i roditelji. To je projekt koji na mnoge načine potiče cjelokupan razvoj svakog djeteta.

  • Aktivnosti kao što su kopanje, skupljanje trave i zalijevanje potiču motorički razvoj, a finu motoriku potiče branje sitnih plodova, sijanje, sadnja malih presadnica itd.
  • Spoznajni razvoj potaknut je na mnoge načine: upoznajemo nove organizme, zašto nešto raste, što mu za to treba, potiče nas na pitanja o vodi, zemlji, suncu, godišnjim dobima, prepoznajemo boje, brojimo sadnice…
  • Socio-emocionalni razvoj djece potaknut je zajedničkim radom u vrtu, usvajanjem novih vještina dijete razvija pozitivnu sliku o sebi i njegovo samopouzdanje raste.
  • Boravak na zraku i kretanje pozitivno utječe na njihovo zdravlje.
  • Djeca upoznaju  cijeli proces od sjemena do tanjura, beru i jedu plodove koje su sami uzgojili, neke obroke spremaju sami i tako razvijaju svijest o zdravoj prehrani.

Kroz ovaj, ali i većinu drugih programa, koje provodimo u vrtiću, djeca  uče o važnosti očuvanja prirode i suživotu sa drugim živim organizmima, što je bitna odrednica održivog razvoja i našeg rada s djecom.