Prilagodba na vrtić

Polazak u jaslice ili vrtić važan je događaj za dijete i roditelje. Odvajanje, promjena ritma života, novo okruženje i novi ljudi i djeca u njihovim životima, u roditeljima i djeci prirodno izazivaju osjećaje straha i nepovjerenja. Naročito, ako se radi o prvom djetetu i roditeljima koje nemaju iskustvo vrtića ili su to roditelji koji imaju prethodno negativno iskustvo iz vrtića.

Svi djelatnici vrtića, a naročito odgojiteljice poznaju i razumiju te strahove i učiniti će sve da s roditeljima izgrade odnos povjerenja, presudan za uspješnu prilagodbu djeteta na vrtić. Stoga je važno da od samog upisa i inicijalnog razgovora te kroz cijeli period prilagodbe otvoreno postavljate pitanja o svemu što Vas interesira, a mi ćemo se potruditi uvijek odgovoriti na njih. Također, Vi najbolje poznajete svoje dijete i naš ste glavni izvor informacija pa nam je važno da nam preneste sve što bi moglo utjecati na boravak djeteta u vrtiću i njegovo zadovoljstvo. Važno je da prihvatite naše odgovore koji su proizašli iz dugogodišnjeg iskustva i pratite naše upute, jer smo sigurni da će tako prilagodba biti brža i uspješnija.

Djeca različito reagiraju na polazak u vrtić, ovisno o karakteru, dobi djeteta, prethodnom iskustvu odvajanja (ili ne odvajanja) od roditelja, stoga ih ovdje ne ćemo opisivati. Kroz period prilagodbe davati ćemo Vam informacije o reakcijama Vašeg djeteta na vrtić i dogovarati se s Vama o tome kako i koliko treba trajati prilagodba.  Važno je naglasiti da adaptacija nije gotova kad dijete prestane plakati, već kad počne spontano izražavati svoje osjećaje, potrebe, misli i sposobnosti.

Svako dijete želi priliku da se okuša u nekim novim igrama i sa novim prijateljima, samo neka djeca to pokazuju otvorenije i prije ostalih. Vjerujemo da znamo kako ćemo sve njih potaknuti da se što prije uključe u našu zajedničku avanturu zvanu vrtić!

Avantura zvana vrtić uvijek donosi puno veselja i uzbuđenja, uz Vaše povjerenje i suradnju sigurni smo da će se i vaše dijete rado upustiti u tu avanturu!