Za roditelje

Roditelji – primarni odgajatelji

Roditelji kao primarni odgajatelji svoje djece mogu se aktivno uključiti u rad vrtića kroz radionice, druženja, izlete i u provedbi projekata, a veliki je naglasak na suradnji u procesu prilagodbe djeteta na vrtić.

Potičemo otvorenu komunikaciju te su svi članovi tima na raspolaganju za individualne razgovore sa roditeljima kada oni za tim iskažu potrebu.

Prilagodba na vrtić

Polazak u jaslice ili vrtić važan je događaj za dijete i roditelje. Odvajanje, promjena ritma života, novo okruženje i novi ljudi i djeca u njihovim životima, u roditeljima i djeci prirodno izazivaju osjećaje straha i nepovjerenja. Naročito, ako se radi o prvom djetetu i roditeljima koje nemaju iskustvo vrtića ili su to roditelji koji imaju prethodno negativno iskustvo iz vrtića.

Svi djelatnici vrtića, a naročito odgojiteljice poznaju i razumiju te strahove i učiniti će sve da s roditeljima izgrade odnos povjerenja, presudan za uspješnu prilagodbu djeteta na vrtić. Stoga je važno da od samog upisa i inicijalnog razgovora te kroz cijeli period prilagodbe otvoreno postavljate pitanja o svemu što Vas interesira, a mi ćemo se potruditi uvijek odgovoriti na njih. Također, Vi najbolje poznajete svoje dijete i naš ste glavni izvor informacija pa nam je važno da nam preneste sve što bi moglo utjecati na boravak djeteta u vrtiću i njegovo zadovoljstvo. Važno je da prihvatite naše odgovore koji su proizašli iz dugogodišnjeg iskustva i pratite naše upute, jer smo sigurni da će tako prilagodba biti brža i uspješnija.

Djeca različito reagiraju na polazak u vrtić, ovisno o karakteru, dobi djeteta, prethodnom iskustvu odvajanja (ili ne odvajanja) od roditelja, stoga ih ovdje ne ćemo opisivati. Kroz period prilagodbe davati ćemo Vam informacije o reakcijama Vašeg djeteta na vrtić i dogovarati se s Vama o tome kako i koliko treba trajati prilagodba.  Važno je naglasiti da adaptacija nije gotova kad dijete prestane plakati, već kad počne spontano izražavati svoje osjećaje, potrebe, misli i sposobnosti.

Svako dijete želi priliku da se okuša u nekim novim igrama i sa novim prijateljima, samo neka djeca to pokazuju otvorenije i prije ostalih. Vjerujemo da znamo kako ćemo sve njih potaknuti da se što prije uključe u našu zajedničku avanturu zvanu vrtić!

Avantura zvana vrtić uvijek donosi puno veselja i uzbuđenja, uz Vaše povjerenje i suradnju sigurni smo da će se i vaše dijete rado upustiti u tu avanturu!

Prehrana u vrtiću

Kroz dan planiramo i serviramo 4 obroka vodeći brigu o kalorijskim i nutritivnim potrebama djece predškolske dobi.  U našim jelovnicima svakodnevno su zastupljeni sezonsko povrće i voće, meso ili riba, grahorice, žitarice, mlijeko i mliječni proizvodi. Kroz tjedan serviramo različite vrste kruha, a za doručak dva napitka kako bi djeca mogla birati. Svježe voće poslužuje se kao međuobrok između doručka i ručka, a kada u tom periodu idemo na neke aktivnosti izvan vrtića voće nosimo sa sobom.

U našim čajnim kuhinjama pripremaju se „mali obroci“ doručak i užina, a ručak za nas priprema „High catering j.d.o.o.“. Implementirali su HACCAP sustav kontrole namirnica i poslovanja u svojoj kuhinji i strogo se pridržavaju svih pravila i preporuka propisanih od nadležnih ministarstava.

Jednom tjedno na jelovniku je domaći kolač koji se priprema u u našoj kuhinji u Luki.

Svakom djetetu koji boravi u vrtiću više od pola dana treba ponuditi kvalitetnu i raznovrsnu hranu, pripremljenu tako da mu je primamljiva i ukusna.

Naša djeca imaju mogućnost sudjelovanja u cijelom procesu „od sjemena do tanjura“ te neke obroke pripremaju sami, od povrća i voća koje su sami uzgojili u našem Bio vrtu.

Obroci u društvu vršnjaka potaknuti će dijete da kuša hranu koju inače odbija, prije će poželjeti jesti samostalno, usvajati će pravila lijepog ponašanja za stolom i uživati će u društvenom aspektu prehrane koji je također vrlo važan.

Zdravstvena pravila

Poštovani roditelji u cilju očuvanja zdravlja vašeg djeteta i zdravlja druge djece, molimo vas da poštujete sljedeća pravila:

Ako su djece bolesna, bit će im udobnije kod kuće. Ako vaše dijete pokazuje jedan ili više sljedećih znakova bolesti, trebalo bi ostati kod kuće:

 • temperatura preko 37,5 °C
 • neuobičajene mrlje ili kožni osipi, osim ako se ne radi o ograničenom osipu od pelena
 • proljev ili povraćanje jednom ili više puta u jednom danu
 • uši, svrab ili znakovi drugih nametničkih bolesti
 • jak kašalj od kojeg dijete pocrveni ili poplavi
 • otežano ili ubrzano disanje
 • konjuktivitis – crvenilo bjeloočnica i/ili pojačan sekret iz očiju
 • neuobičajeno tamni urin i/ili siva ili bijela stolica
 • ukočeni vrat
 • upaljeno grlo ili poteškoće kod gutanja
 • zarazni kožni osipi (vodene kozice, ospice ili dr.)

Dijete koje će doći u vrtić s jednim od gore navedenih simptoma nećemo taj dan primiti. TAKOĐER NEĆEMO PRIMITI DIJETE KOJE UZIMA ANTIBIOTIK, jer to je znak da je dijete bolesno. Ostavljanje djece kod kuće kad su bolesna najbolji je način sprečavanja širenja zaraznih bolesti.

Ako vaše dijete ostane kod kuće uslijed određene bolesti, molimo vas da nas obavijestite o tome, a po povratku u vrtić obavezno donesite ispričnicu od nadležnog pedijatra!

 • Roditelji svakog djeteta koje će pokazivati jedan ili više gore navedenih simptoma u vrtiću, biti će obaviješteni telefonom te zamoljeni da dođu što prije po svoje dijete.
 • Lijekovi, vitamini ili posebna prehrana neće se davati djeci bez pisanih uputa koje je potpisao ovlašteni liječnik, stavio datum i propisao za određeno dijete.